onsdag 22. mars 2017

Søppelplukking og kildesortering - Elin

Idag har vi plukket søppel på skolens område. Vi plukket mye små søppel som snus, tyggis og små papir, men også større ting som pappesker, plastposer og panteflasker. Vi fylte hvert fall sju søppelposer! Det er ganske sykt å tenke på. På det lille området til skolen vår fant vi søppel som fylte sju søppelsekker!



Når vi hadde samlet inn søppel i en og en halv time, samlet vi alt søppelet i en haug. Vi diskuterte hvor mye av det vi trudde kom til å bli kastet i restavfall, og hvor mye av det som det gikk an å kildesortere. Vi kom frem til at omtrent 25% av det ville bli kastet i restavfall (men dette var før vi kildesorterte).



Så begynte vi å kildesortere. Vi hadde flere grønne kasser i en rekke, og hver og en av dem var enten restavfall, papp, plast, tekstil osv. Det tok veldig lang tid å kildesortere alt, for det var ekstremt mye små søppel. Men når vi endelig ble ferdig, så fant vi ut at det slett ikke var 25% av søppelet som var restavfall. Det var en bitteliten haug igjen som var restavfall. Det søppelet som ikke kunne kildesorteres var det plass til i en vanlig 'rema 1000' pose, og det er langt under 25% av søppelet!




Det at vi fant så mye søppel sier litt om hvor mye søppel vi mennesker egentlig kaster. Det er ekstremt dumt for miljøet at vi  kaster så mye. For det første, det forurenser når det ligger rundt i naturen. For det andre det forurenser hvis det ikke blir kildesortert (fordi det blir brent). Og for det tredje så er det skadelig for dyr når det ligger å slenger ute i naturen. Jeg skal innrømme at det var veldig ekkelt og kvalmt å holde på med alt det søppelet, men det føltes veldig godt å vite at du har bidratt litt til at verden blir litt mer ryddig. Etter denne opplevelsen setter jeg veldig pris på det "rusken" og "ruskenaksjonen" gjør :-)






1 kommentar:

  1. Veldig fint innlegg, Elin. Fine bilder som passer til teksten. Hyggelig at du nevner Rusken på slutten. Enig med det at de fortjener en skikkelig takk.

    SvarSlett